1. travnja 2009. godine u prostorijama Osnovne škole Sidonije Rubido Erdody Gornja Rijeka održana je prezentacija LEADER pristup u sklopu IPARD programa u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu a čiji je domaćin bila Općina Gornja Rijeka.

U ime domaćina svim prisutnima obratila se načelnica Štefica Tukša istaknuvši iznimnu važnost ovakvih projekata za razvoj regije, posebice Općine Gornja Rijeka koja je jedna od najsiromašnijih općina u našoj županiji s obzirom na ekonomsku razvijenost.

Nakon uvodne Riječi načelnice održano je predavanje od strane predstavnika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (MPRRR) dipl. ing. Ivana Ciprijana na temu LEADER pristup u sklopu IPARD programa. Predavanjem su istaknute prednosti, mogućnosti i prioriteti IPARD programa, te u sklopu njega LEADER pristupa.

Predavanjem predstavnika Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu dipl.ing. Ivana Jukića prezentirana su iskustva pilot projekta za LEADER u Sisačko-moslavačkoj županiji. Istaknute su smjernice ruralnog razvoja, značajke LEADER pristupa, te nužnost i potreba osnivanja lokalnih javno-privatnih partnerstava (LAG-ova) kao udruga putem kojih je olakšana realizacija LEADER pristupa. Nakon izlaganja otvorena je rasprava kojom se pokazala iznimna zainteresiranost za LEADER pristup, te izražena želja za pokretanje inicijative udruživanja u sklopu LEADER-a.

Predavanjima su prisustvovali predstavnici Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, Razvojne agencije Podravine i Prigorja (PORA), udruga sirara Prgica, predstavnici Općine Kalnik, Općine Gornja Rijeka, obiteljska poljoprivredna gospodarstva s šireg područja, te ostale udruge potkalničkog kraja.