Radi zaštite ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnog rezervoara, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane će tijekom 2018. godine provoditi aktivnosti oralnog cijepljenja lisica na području Republike Hrvatske.

Oralno cijepljenje lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće. Tijekom 2018. godine provesti će se dvije akcije oralnog cijepljenja lisica (proljetna i jesenska) u okviru kojih će na površini cijele zemlje (izuzev jadranskih otoka), putem posebnih zrakoplova biti distribuirani vakcinalni mamci. Provjera učinkovitosti oralne vakcinacije osigurava se analizom rezultata laboratorijskog testiranja lisica. U odstrelu lisica, koji se provodi nakon svake akcije, te njihovoj dostavi u ovlaštene veterinarske organizacije važnu ulogu imaju lovačka društva.

Proljetna akcija oralne vakcinacije lisica provoditi će se tijekom svibnja i lipnja 2018. godine.

Više informacija o oralnoj vakcinaciji lisica dostupno je na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane (www.veterinarstvo.hr), a na kojoj će se redovito ažurirati svi podaci o provedbi iste.