24. i 25. listopada 2017. godine održan je 3. sastanak sudionika u EU projektu REACT-Reactivating European citizenship: a network of inclusive towns, kojem su domaćini i koordinatori bili Općina Breznički Hum i Općina Gornja Rijeka. Radni sastanak održan je u hotelu LaGus u Turćinu gdje su bili smješteni partneri iz Italije, Albanije, Belgije, Grčke, Švedske i Francuske.
Dobrodošlicu sudionicima poželjeli su Zoran Hegedić, načelnik Općine Breznički Hum i Stjepan Borjan, zamjenik načelnika Općine Gornja Rijeka.
Uvodno predavanje na temu “Imigracija u Hrvatskoj: politike i prakse” održala je gospođa Anita Dakić – voditeljica uprave za upravne i inspekcijske poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova.
Prezentacije dobrih praksi koje provode lokalne uprave kako bi se poboljšali pristup migranata javnim službama, integraciji i interkulturnom dijalogu predstavili su:

– Hrvatski crveni križ Varaždin,
– Općina Durres i Sveučilište “Aleksander Moisiu” u Durresu (Albanija),
– Europski centar za ekonomske i političke analize i poslove ECEPAA (Belgija),
– Općina Katerini (Grčka),
– Udruženje Östergötland ekonomisk förening (Švedska),
– Općina Wattrelos i udruga EIIE (Francuska),
– Udruge ANCI Abruzzo i EDERA (Italija).

Nakon toga u radnim skupinama razmatrale su se barijere pristupa javnim uslugama te ideje i prijedlozi za smanjenje nejednakosti i diskriminacije, koji su kasnije predstavljeni svim sudionicima na plenarnoj sjednici.

Pripremljen je i nacrt Upitnika “Osjećam li se građaninom EU?” za mlade, uključujući i druge generacije migranata, koji će biti proveden u svim zemljama partnerima.

U sklopu projekta organiziran je i posjet prihvatilištu za tražitelje azila u hotelu Porin u Zagrebu, čime je završen dvodnevni radni sastanak.

Cilj ovog projekta je razviti suradnju po pitanju državljanstva, smanjenje etničkih stigma, integraciju i interkulturni dijalog, stvarajući jezgru tematske mreže koja će se s vremenom proširiti na nove partnere, uspostaviti oblike dugotrajne suradnje i ojačati interakciju između gradova i institucija EU-a.