U utorak 19. rujna 2017. godine u prostorijama OŠ Sidonije Rubido Erdody održan je zbor građana povodom započete katastarske izmjere k.o. Gornja Rijeka.

Na početku sastanka okupljenima se obratio općinski načelnik Darko Fištrović, kazavši kako je katastarska izmjera jedan od važnijih projekata za Općinu Gornja Rijeka i njene stanovnike vrijednosti preko 5,5 milijuna kuna od čega Državna geodetska uprava sufinancira 40%, Županija Koprivničko-križevačka 15%, a ostatak općina i nositelji prava na nekretninama.

Mladen Pandža, voditelj službe za katastarsku izmjeru Državne geodetske uprave iznio je glavni razlog za pokretanje katastarske izmjere, a to je nesređena zemljišna evidencija koja datira još iz austro ugarske monarhije te više ne odgovara razvoju današnjeg društva. Istaknuo je kako cjelokupne ažurirane zemljišne evidencije omogućuju građanima pravnu sigurnost za promet nekretninama, povećavaju promet nekretninama te su pokretač profitabilne poljoprivredne proizvodnje.

Marijana Maleš, voditeljica Odjela za katastar nekretnina Križevci iznijela je podatak da evidencije u katastru zemljišta za k.o. Gornja Rijeka po kojima radi katastar Križevci datiraju iz 1890. godine te je pozdravila novu katastarsku izmjeru kojom će se uskladiti katastar i zemljišne knjige.

Stjepan Blagaj, voditelj Zemljišno-knjižnog odjela u Križevcima upoznao je prisutne s postupkom osnivanja novih zemljišnih knjiga koji slijedi nakon postupka same katastarske izmjere. Iznio je zadovoljstvo s započetim postupkom te rekao da gruntovnica podupire ovaj projekt te će pružiti punu potporu prilikom izlaganja.

Predstavnici izvoditelja radova tvrtke Cadcom, Marijeta Krivić i Vedran Car upoznali su prisutne sa samim postupkom obilježavanja čestica i fazama provedbe projekta. Projekt katastarske izmjere podijeljen je u tri faze gdje će se u prvoj fazi mjeriti kuće, okućnice i naselja, u drugoj fazi šumske površine i u trećoj fazi poljoprivredne površine. Prisutni su upoznati s uspostavom terenskog ureda izvoditelja radova, koji će biti u zgradi općine i na raspolaganju zainteresiranima svaki radni dan i vikendom po dogovoru.