Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Gornja Rijeka, u subotu 8. rujna 2018. godine, na blagdan Male Gospe, proslavljen je Dan Općine Gornja Rijeka.

Svečanost je  održana u Vatrogasnom domu Kolarec koji je okupio veliki broj gostiju, među kojima su bili saborski zastupnici Anka Mrak Taritaš, Anđelko Stričak i Davor Bernardić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, gradonačelnici i općinski načelnici  susjednih nam i prijateljskih općina te ostali uvaženi gosti.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Vesna Nemčić, a općinski načelnik Darko Fištrović u svom je pozdravnom govoru istaknuo niz značajnih projekata započetih ili završenih tijekom protekle godine kojima se stvaraju bolji preduvjeti za život mještana Općine Gornja Rijeka.

Kao jedan od značajnijih projekata  za stanovnike općine, istaknuta je izgradnja zgrade primarne zdravstvene zaštite. Tijekom protekle godine završila je prva faza izgradnje, a u tijeku je druga faza izgradnje. Općinski načelnik izrazio je zahvalnost županiji Koprivničko-križevačkoj koja je prepoznala važnost ovog projekta te isti kandidrala na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te će do kraja ove godine realizirati treću fazu izgradnje.

U svom govoru, općinski načelnik se posebno osvrnuo na mjere demografske obnove koje općina provodi, od isplate pomoći za novorođenčad, sufinanciranja cijene smještaja dječjeg vrtića, financiranje predškolskog odgoja, nabavku radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, financiranja besplatne prehrane određenih kategorija djece, darova za Svetog Nikolu, nagrada učenicima i mentorima, sufinanciranje škole plivanja do studentskih stipendija. Kao jednu od mjera demografske obnove, planira se izgradnja zgrade dječjeg vrtića, za koju je Osnovna škola Sidonije Rubido Erdody uz suglasnost Koprivničko-križevačke županije darovala zemljište, a općina je izradila projektnu dokumentaciju i podnijela zahtjev za potporu Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj, 7.4.1. Sektor-Dječji vrtići.

Župan Darko Koren čestitao je svim stanovnicima Dan općine te pohvalio suradnju općine i županije. Izrekao je nadu da će zgrada primarne zdravstvene zaštite iduće godine biti pri dovršetku te najavio pomoć Županije u realizaciji ovog projekta. Čestitkama su se u svojim govorima pridružili i saborski zastupnici Anka Mrak Taritaš i Davor Bernardić.

U nastavku programa obilježena je 80-ta godišnjica požara u naselju Kolarec u kojem je stradalo cijelo selo. Na inicijativu narodnog zastupnika HSS-a Tomislava Jančikovića (1899. – 1955.), obnova pogorjelog sela Kolarec povjerena je Srećku Florschützu (1882.- 1960.) iz Zagreba koji je izradio regulacijski plan novog sela, a tijekom obnove sela vodio je građenje, rješavao urbanističko-arhitektonske probleme te uređivao interijere seljačkih kuća.  Selo Kolarec tada je predstavljalo novo moderno selo u kojemu su se pokušali izgraditi idealni tipovi seljačkih kuća.  Ispred Vatrogasnom doma u Kolarcu postavljena je spomen ploča, a prezentaciju o požaru i obnovi sela Kolarec održala je dr.sc. Jasenka Kranjčević, savjetnica u Institutu za turizam.