Završen je projekt ‘Male općine protiv euroskepticizma’, koji je Lokalna akcijska grupa ‘Prigorje-Zagorje’ provodila u partnerstvu s još 15 organizacija iz 9 europskih zemalja.

Projekt je započeo s provedbom 1. rujna 2017. godine. Osnovni cilj mu je razumijevanje i debatiranje euroskepticizma. Kroz 19 mjeseci organizirano je 6 događaja od kojih su 4 javne debate na temu euroskepticizma. Tijekom debata građani su međusobno izmjenjivali svoja iskustva i mišljenja o Europskoj uniji, politikama i zakonima te budućnosti Europe. Iznijeli su dobre i loše aspekte EU te ideje za njeno poboljšanje.

Prvi event održao se u Hrvatskoj 11. i 12. studenog 2017. godine. Tad su se okupili predstavnici iz svih partnerskih institucija i predstavili organizacije iz kojih dolaze. Održana je konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalnih vlasti, građani te drugi gosti.

Drugi event održan je u Portugalu 28. veljače i 1. ožujka 2018. godine. Od ukupnog broja sudionika, većina je bila iz Portugala. Na ovome eventu održana je i prva debata s građanima te su razmijenjena iskustva na temu euroskepticizma. Uz goste predavače, došli smo do faktora koji utječu na razvoj euroskepticizma te načeli neke nedostatke EU.

Treći event održan je u Rumunjskoj 6. i 7. lipnja 2018. godine. Druga po redu debata nastavila je s diskusijama na temu faktora koji utječu na euroskepticizam. Uz goste predavače, navedene su pozitivne strane članstva u EU. Ovaj event uključio je najveći broj mladih osoba koji provode vrijedne projekte u lokalnoj zajednici.

Četvrti event održan je u Makedoniji 19. i 20. rujna 2018. godine. Treća po redu debata fokusirala se na zemlje koje nisu članice u EU (Srbija i Makedonija). Radionice i diskusije vodile su se na temu pozitivnih i negativnih aspekata pristupanja EU te razmišljanja građana koji još čekaju pristupanje Uniji. Uz goste predavače, podijeljena su razna iskustva o procesu pristupanja EU te projekata koji se provode uz pomoć drugih izvora financiranja.

Peti event održan je u Sloveniji 7. i 8. prosinca 2018. godine. Četvrta, i posljednja debata objedinila je sve zaključke diskusija koje su održane na prijašnjim eventima. Definirani su razlozi za nastanak euroskepticizma te način na koji utječe na društvo. Dane su ideje za poboljšanje trenutnog stanja i izrađena posebna kampanja za poticanje eurooptimizma. Uz goste predavače, predstavljeni su i primjeri dobre prakse.

Šesti, i zadnji event održan je u Hrvatskoj 8. i 9. ožujka 2019. godine. Kako je ovo posljednji događaj, zaključeni su i prezentirani svi rezultati prikupljeni SMUG EU projektom. Održana je konferencija s gostima koji su iznijeli pozitivne primjere provođenja projekata. Događaj su posjetili i učenici Srednje škole Novi Marof kako bi se upoznali s projektom i potaknuli na razmišljanje.

Priča o euroskepticizmu počiva na temeljnoj ideji da je to složen politički koncept koji nije dovoljno približen građanima. S druge strane, vlada nedovoljna uključenost građana u demokratske procese. Kako bi se smanjio taj jaz, obje strane trebale bi uložiti više truda i surađivati. Sve aktivnosti i detaljne rezultate dobivene na projektu SMUG možete pronaći u brošuri na sljedećem linku: https://www.lag-prizag.hr/objavljeni-rezultati-projekta-male-opcine-protiv-euroskepticizma/

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [33.36 KB]